Se fac repede, se mănâncă și mai repede.
Dacă ai o cană cu lapte langă ele, dispar ca prin magie.
O tavă nu-i niciodată suficient. Se fac ușor, așa că de ce să nu faci (minim) două. Două tăvi, bineînțeles.
Dacă le faci din două arome și mai pui și fructe în ele, devii cel mai mare magician.
Folosești două arome simple: cacao și vanilie; plus afine, ca situația să devină albastră.
Pentru 12 porții:
- 3 ouă mari
- 150 grame zahăr
- 100 ml lapte
- 50 ml de ulei
- 250 grame de făină albă (cernută)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2-3 linguri de afine (sau fructe confiate, dacă n-ai găsit afine)
- 1 praf de sare
- 1 baton de vanilie
- 10 grame cacao
Batonul de vanilie se taie pe jumătate, se scot ușor semințele și se pun la infuzat pentru 20 de minute, în lapte fierbinte.
Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă densă cu zahărul.
Gălbenușurile se bat cu uleiul, până acesta este complet încorporat, după care se adaugă laptele infuzat cu vanilie.
*tips: laptele trebuie să fie complet răcit, altfel riscați să vi se coaguleze gălbenușurile.
Făina se amestecă cu sarea și bicarbonatul, după care se adaugă în amestecul de gălbenușuri, ulei și lapte.
Aluatul rezultat ar trebui să fie foarte dens. Dacă e nevoie mai adaugi 1-2 linguri de făină.
La final se amestecă albușurile spumă și aluatul, încorporând ușor cu o spatulă.
Aluatul se împarte în două părți egale. O parte se amestecă cu afinele, o parte cu pudra de cacao.
În tava specială de brioșe se așează formele de speciale de hârtie. Se pun straturi succesive din cele două amestecuri.
Cuptorul se preîncălzește la 220 grade. Cu 2-3 minute înainte de a introduce tava, se reduce temperatura la 180 grade.
Aluatul se coace aproximativ 30-35 de minute.
Pentru a vedea dacă este copt se încearcă cu o scobitoare, care se înfige în aluat. Dacă nu se lipește nimic de scobitoare, brioșele sunt coapte.
Se lasă la răcit așezate pe o parte.
Sunt minunate pentru mic dejun sau pentru o gustare rapidă, pentru un plus de energie.
„Et n’oubliez pas, bon appétit bien sûr!” (”Și nu uitați, poftă bună, bineînțeles!”)