„De vânzare: pantofi pentru copil, nepurtați”
6 cuvinte, atât are cea mai scurtă poveste din lume. Mult mai lungă este povestea care stă în spatele ei; c-ar fi fost Hemingway la un pariu cu alți scriitori, c-ar fi fost un ziarist care, copleșit, atât a mai putut să spună despre o tragedie. Istoria poveștii e neclară și nu e subiectul principal de astăzi, E doar pretextul, cum ar veni. Să creem ceva rapid. Și gustos de să-ți rupă sufletul de bun ce e.
Rețeta de astăzi nu e neclară. Și nici tristă; e delicioasă și aduce bucurie. Și e tot cu puține ingrediente: rasol de porc/sau de vită, că de el e vorba în poveste.
”Faci rai din ce ai”: ai picior de porc, faci de porc, ai de vită, și mai bine, dar fiecare carne cu dulceața ei. Cea de porc, plină de grăsime, acoperită de șorici moale, sub care găsești bucăți de carne gustoasă, care se topește în gură, înainte de a fi înghițită. A de vită, fără pic de grăsime, și mai greu de fiert, lasă altă aromă în farfurie: de nuci coapte și de de miez de pâine (asta trebuie prăjită puțin înainte, în ulei de măsline sau untură de vită, pe toate părțile, ca să rămână bunul în ea).
Să nu lungim povestea, uite rețeta pe scurt:
- 1-2 rasol de porc sau de vită
- 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 morcov, 1 țelină, 1 rădăcină de patrunjel
- mai arunci în apa în care fierb: 1 foaie de dafin, 2-3 boabe de piper, 2-3 boabe de muștar, 1 praf de sare
Asta e tot!
Le pui la fiert, cu apa care să le acopere și le lași să fiarbă până cade carnea de pe os.
Scoți legumele și carnea, strecori zeama câtă a rămas și pui carnea înapoi.
Zdrobești bine bine o căpățână de usturoi, cu sare mare neapărat, și pui pasta rezultată peste carne și zeamă și le mai dai într-un clocot.
Rasolul e gata.
Lângă el, sau peste el, pui un sos de hrean, făcut la rece (există și la cald, dar ăla e mai lung și astăzi suntem în zona rețetelor scurte).
Și asta se face ușor: hrean ras, pus la murat cu apă, sare și oțet (măcar 2-3 zile). Iei o lingură de hrean murat și o amesteci cu iaurt gras sau smântână, sare, zahăr și zeamă de lămâie (toate după gustul tău).
Rasolul îl poți acompania cu o garnitură de cartofi fierți (îi poți fierbe împreună cu rasolul și legumele), câteva ciuperci trase la tigaie cu vin alb și leurdă sau 2-3 linguri sănătoase de mămăligă răscoaptă.
Dacă ai o pâine cu secară, făcută cu maia de casă, uită de garnitură, e suficientă ea; o folosești pe post de burete, ca să culegi tot din farfurie.
„Et n’oubliez pas, bon appétit bien sûr!” (”Și nu uitați, poftă bună, bineînțeles!”)