”De ce nu-mi spui că mă iubești?
De ce cuvinte nu găsești?”
Mirabela, ah, Mirabela….
Ce voce! Ce interpretare!
E clar: dacă te iubește îți face clătite.
Dar dacă te adoră?
Ehe, dacă te adoră îți face pancakes.
Tot clătite, dar mai pe stil american.
Astea nu se umplu, ca alea franțuzești. Astea se stivuiesc una pe ste alta, alandala, și se toarnă diverse peste ele: dulcețuri, creme, siropuri, te miri ce-uri 🤭. Poți pune brînzeturi moi (mozzarella, straciatella, burrata, ricotta, mascarpone) sau mai tari, pe care le poți rade deasupra (telemea, brânză de burduf, gorgonzola sau altă brânză albastră) + niște miere de albine, parfumată și lipicioasă.
Cu niște nuci zdrobite aruncate peste brânzeturi și miere, festinul e perfect. Nuca zdrobită merge perfect și peste gemuri sau dulcețuri. Dacă e și puțin coaptă, gustul devine desăvârșit.
A, și nu uitați de fructe. Și ele merg perfect peste pancakes. Cum ar fi niste căpșune tăiate în felii. Afine, zmeură, felii de prună proaspătă sau chiar de portocală bine coaptă.
La final se poate ”ninge” cu niște zahăr pudră.
Eu le fac în special sâmbăta, ziua perfectă de rasfăț. Mă trezesc cu jumătate de oră înaintea tuturor și prepar aluatul. Când toți ai casei sunt gata de mic dejun, pac, le coc în crepieră (tigaia aia plată, cu fund subțire, antiaderentă, inventată de francezi, special pentru ”crepes”-clătite cum ar veni).
Rețeta e simplă și rapidă:
- Ingredintele:
- 500 ml lapte călduț
- 1 ou
- 50 grame unt temperat
- 300 grame făină universală
- 50 grame zahăr
- coajă de portocală/ lămâie/lime (dacă e uscată, e mai bine)
- 1 linguriță suc de portocală/lămâie/lime
- 5 grame de praf de copt
- 2 grame de sare
- esență de vanilie- 2-3 picături
- esență de rom- 2-3 picături
- praf de scorțișoară (la alegere)
Mod de preparare a aluatului:
- separăm albușul de gălbenuș. Albușul se bate spumă, cu sarea. Gălbenușul de amestecă cu zahărul și 2-3 linguri de lapte, până acesta se topește.
- se amestecă restul de lapte cu făina, praful de copt, coaja de citrice, sucul, esența dorită și untul.
*tips: la amestecul cu făină nu trebuie exagerat cu amestecatul, astfel glutenul din făină nu se va supra dezvolta, existând riscul să ne iasă clătite tari, și nu pufoase, cum ne dorim - albușul spumă se amestecă cu galbenușul cu zahăr și restul ingredientelor deja combinate.
*tips: amestecul se face cu o spatulă, de jos în sus, cu grijă, ca să rămână un aluat moale și aerat. - aluatul se lasă la odihnit, în frigider
*tips: un aluat rece va avea un impact imediat cu o suprafață încinsă
Preparare:
- se incinde bine tigaia non aderentă
- după ce e bine încinsă se unge cu puțin unt
- cu un posh, sau o lingură mare, punem aluatul în tigaie, urmărind să obținem o formă rotundă, cu diametrul de aproximativ 10 cm
*tips: după ce punem aluatul în tigaie, reducem căldura la jumătate, ca să nu avem clătite arse la suprafață și crude în interior - se coc 1-2 minute pe fiecare parte, până devin aurii
Se servesc câte 2-3 la porție, cu toping-urile de mai sus: dulcețuri, creme, brânzeturi etc.
„Et n’oubliez pas, bon appétit bien sûr!” (”Și nu uitați, poftă bună, bineînțeles!”)