You are currently viewing La dulce vita

Viața e dulce, nu-i așa?

Dar ce o face și mai dulce? Mai sărată? Mai sățioasă?

O brioșă. (a nu se confunda cu pâinea Brioche- vezi rețeta aici)

O briosă simplă, de care să se bucure toți ai tăi într-o sâmbătă dimineața.

O brioșă pufoasă, unsă cu unt sau cu dulceață aromată, făcută din timp și ținută în cămară (cred că am câteva zeci de feluri, din toate fructele pământului, de la noi și de la alții, bine stivuite pe rafturi. Din ele aleg de câte ori am poftă de ceva dulce).

Mai simplu de atât nu se poate!

Pentru 12 porții:

  • 3 ouă mari
  • 150 grame zahăr (pentru cele dulci)
  • 150 grame de brânzeturi amestecate (se pot cumpăra direct combinate sau le combinăm după cum ne place: cheddar, gouda, parmezan, emmenthaler, grana padano, gruyere, machego, pecorino, cașcaval simplu sau afumat, brânză de burduf) + 50 ml lapte (pentru cele sărate)
  • 75 ml de ulei
  • 225 grame de făină albă (cernută)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • 1 linguriță zeamă de lămâie sau portocală
  • 1 praf de sare

Se amestecă ouăle cu zahărul și sarea până se obține o spumă (în cazul celor sărate se amestecă doar ouăle cu sarea).

Se adaugă uleiul în fir subțire, amestecând temeinic.

Făina se pune câte puțin, până se încorporează.

Adăugăm praful de copt.

La final se pune zeama și coaja de lămâie + brânzeturile și laptele (în cazul celor sărate).

În forma de brioșe se pun formele de hârtie și se adaugă compoziția cu o lingură sau cu un posh.

Cuptorul se preîncălzește la 170 grade.

Compoziția se coace aproximativ 30-35  de minute (se încearcă cu o scobitoare dacă este coaptă).

Înainte de fi puse la cuptor, cele dulci se ornează cu zahăr brun, cele sărate cu brânză rasă- cheddar, gouda sau orice brânză grasă care să se topească frumos.

Cele dulci se pot combina cu dulcețuri, sau diverse creme dulci; nu strică nici zahărul pudră, simplu sau aromatizat.

Cele sărate se combină grozav cu diverse sosuri de pus deasupra (de ex. sos cheddar, sos Mornay, sos tarator ș.a.).

Brioșele sunt gustări minunate atât pentru mic dejun dar și seara, în fața televizorului.

Et n’oubliez pas, bon appétit bien sûr!” (”Și nu uitați, poftă bună, bineînțeles!”)

Lasă un răspuns